PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Rekreační areál Skalky u Nového Jičína [ Rekreační areál nebo středisko ]

Skalky
Rekreační areál Skalky
Protáhlý hřbet Skalek na severozápadním okraji Podradhošťské pahorkatiny ma pestrou geologickou stavbu. V jeho úpatí, v okrajové části Moravské brány, bylo založeno město Nový Jičín. Na východním úbočí Skalek, na prameništích a podmáčených loukách se vyvinulo rostlinné mokřadní společenstvo s prstnatcem májovým a jinými druhy rostlin. Pro svou blízkost a místy i romantické skalní útvary jsou Skalky již dlouho využívány novojičínskými občany v létě i v zimě k vycházkám a sportům.

Protáhlý hřbet Skalek na severozápadním okraji Podradhošťské pahorkatiny má pestrou geologickou stavbu. V jeho úpatí, v okrajové části Moravské brány, bylo založeno město Nový Jičín. Na východním úbočí Skalek, na prameništích a podmáčených loukách se vyvinulo rostlinné mokřadní společenstvo s prstnatcem májovým a jinými druhy rostlin. Pro svoji blízkost a místy i romantické skalní útvary jsou Skalky již dlouho využívány novojičínskými občany v létě i v zimě k vycházkám a sportům. Svědčí o tom pamětní kámen z roku 1894 nad silnicí ke Kojetínu, na kterém je uvedeno, že Skalky byly k rekreaci upraveny z darů obyvatel města Nového Jičína. Hlouběji v lese najdeme ještě zbytky odpočinkových zákoutí a kamenné lavičky. Nad pamětním kamenem se nachází kříž, který nechala postavit v roce 1791 Apolonia Liewerová roku 1813 po stržení vichřicí byl renovován, nové generální úpravy se dočkal v roce 1996.

Na úbočí směrem k Bludovicím, které skýtá krásné výhledy na Beskydy a jejich předhůří, se nacházely sluneční lázně. V místech dnešní zahrádkářské osady byl za druhé světové války zajatecký tábor. V zaniklém lomu pod březovou alejí najdeme zřetelné obrysy přírodního divadla, vybudovaného v letech 1928-1929. Ještě po válce se zde odehrálo několik představení. V současné době k pořádání letních slavností a jiných akcí lépe vyhovuje přírodní amfiteátr, který byl městem zbudován ve dvou etapách v letech 1973-1988.

Na severovýchodním úpatí Skalek v údolí říčky Jičínky byla v roce 1799 vystavěna rukodělná továrna na klobouky, která dala vzniknout světoznámé novojičínské kloboučnické tradici. Nad rozrůstající se továrnou , na východních svazích Skalek. vybudovali tehdejší majitelé továrny bratři Hückelové v letech 1880 -1904 čtyři reprezentační sídla, tzv. "Hückelovy vily". Vznikl tak soubor staveb velké architektonické a umělecké hodnoty. Kolem vil byla provedena rozsáhlá parková úprava, která dodnes je vynikajícím dílem zahradní architektury. Celý významný architektonický komplex byl v roce 1995 vyhlášen kulturní památkou.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 03.09.2006 v 14:32 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA